Nunta, indiferent de resursele de care dispun mirii, este un eveniment care implica multe cheltuieli, de aceea este indicat ca fiecare cuplu sa-si stabileasca cu atentie bugetul de care dispune pentru organizarea deosebitului eveniment. Daca planificare bugetul nu exisa, cuplul risca ca acesta sa devina un factor in plus de stres care poate provoca neintelegeri. Daca te pregatesti sa iti orgnizezi propria nunta dar nu stii de unde sa incepi si ce presupune planificarea bugetul, urmatoarele opt sfaturi s-ar putea sa iti fie utile.

1. O segmentare recomandata a bugetului, ar fi urmatoarea:
Receptie (rezervare locatie, meniu, tort/candy bar): 40 – 50 %
Flori si decoratiuni: 10 – 15 %
Servicii Foto – Video: 5 %
Costumul de ginere si rochia de mireasa: 10 – 15 %
Muzică: 5 – 10 %
Organizator: 10 %
Diverse (marturii, transport, etc): 5 – 10 %

2. Atentie! Nu intrati niciodata in datorii pentru a plati nunta. Probabil va ganditi ca veti putea inapoia banii dupa eveniment, insa nu putine sunt cazurile in care investitiile nu sunt recuperat iar mirii raman in incapacitate de a returna datoriile. O decizie smart este aceea de a organiza o petrecere pe dimensiunea bugetului. Daca nu dispuneti momentan de bani pentru organizarea nuntii fastuoase la care ati visat, puteti organiza o petrecere intima urmand ca marea petrecere sa fie organizata cand veti dispune de suficienti bani.

3. Dupa ce segmentarea bugetului a fost stabilita, incercati pe cat posibil sa nu cheltui mai mult decat ati planuit pentru un anumit segment. Daca aveti norocul ca un anumit segment sa consume mai putini bani decat ati prevazut, puteti utiliza suma ramasa pentru un alt serviciu.

4. Nu achitati meniul pentru mai putine persoane decat ati invitat la nunta. Desi este bine cunoscut faptul ca, in majoritatea cazurilor, nu toate persoanele invitate ajung sa si participe la nunta, nu puteti fi sitii niciodata numarul exact al invitatilor care vor sa va fie alaturi, poate aveti surpriza sa se prezinte toti la fericitul evenimen. De aceea este mai bine ca atunci cand planificati bugetul sa luat in calcul achitarea meniurilor pentru numatul total de invitati.

5. Daca va doriti enorm un anumit furnizor de servicii, florist, interpret sau dj nunta, interesati-va din timp de onorariile acestora, astfel incat sa stiti de la inceput daca dupa achitarea acestor servicii va mai raman bani si pentru restul serviciilor necesare. Este o etapa in care trebuie sa anticipati, de asemenea, numarul estimativ al invitatilor; acest lucru este decisiv in alegerea dimensiunii salii in care se va desfasura evenimentul, lucru de care se tine cont pentru calcularea pachetului de sonorizare si al numarului de decoratiuni, etc. Cu cat estimarile sunt mai corecte, cu ata bugetul devine mai clar.

6. Dupa ce toate estimarile au fost luate in calcul si bugetul total a fost determinat, pasul urmator are in vedere stabilirea prioritatilor. Poate ca principala voastra prioritatea este un decor de poveste, o locatie exclusivista, sau o anumita trupa de muzica live. Odata stabilita ordinea prioritatilor, puteti determina carui segment ii veti atribuii cea mai mare parte din buget.

7. De multe ori ceea ce ati visat poate fi mult mai scump decat va permit buzunarele, din pacate veti fi nevoiti sa mai reduceti din asteptari. Desi ideea ca in ziua nuntii nu veti avea chiar tot ce ati visat este greu de acceptat, insa exista o multime de solutii creative care va vor ajuta sa economisi bani. Asa ca nu va concentrati doar pe partea negativa a lucrurilor, incercati mai bine sa gasiti cele mai bune solutii pentru a va incadra in bugetul stabilit.

8. Pentru a putea duce la bun sfarsit organizarea nuntii fara a inregistra depasiri de buget, trebuie sa fiti foarte organizati. Urmariti-va atent cheltuielile, notati-le pe o hartie si tineti intotdeauna evidenta atunci cand faceti o noua plata. Desi poate va vor tenta anumite oferte de servicii si produse specifice domeniului, trebuie sa ramaneti realisti si spuneti NU lucrurilor pe care nu vi le permiteti.